Tip na výlet – převozník a síň Oty Pavla

6 července, 2023|Posted in: Články, Obecné, Tip na výlet

Zlatí úhoři. Kdo by neznal poetický film natočený na motivy povídek Oty Pavla Jak jsem potkal ryby. Ota Pavel, prozaik, novinář a také sportovní redaktor byl autorem mnoha autobiografických próz s tématy z vlastního dětství, které prožíval v Buštěhradu. Pamětní síň Oty Pavla najdete na břehu řeky Berounky u přívozu Branov – Luh. Z Nezabudic vás tam sveze převozník Jiří Nagy.

Romantici zaplesají, neboť jedna z cest k Pamětní síni Oty Pavla vede přímo přes řeku. Pod domem stojí „převozníkova lavička“. Na té sedává službu konající převozník z řad dobrovolníků. Na protějším břehu je umístěný kovový válec, do kterého se tluče tyčí. Zvuk je to velkolepý, nikdo ho nepřeslechne, ani převozník na druhém břehu Berounky. A tak vstane, sedne do lodi, ale nenamíří si to hned k vám. Nejdříve si najede do strany do proudu a ten ho pak stočí k nástupnímu místu.

Hladina Berounky bývá většinou poklidná, a tak se potopení nebo obrácení loďky bát nemusíte. Navíc převozníci ovládají i první pomoc. Jiří Nagy například nikdy žádnou pohromu v podobě převržení pramice nezažil. A to na jeden zátah vezl i 14 lidí s bicykly. Jenom je prý potřeba vše správně rozložit.

Pamětní síň Oty Pavla se nachází v krásné chaloupce, která se nedávno dočkala nové střechy. V expozici najdete velké i malé fotografie ze života spisovatele nejen u vody, ale také rybářskou výbavu, kterou Ota Pavel osobně používal. Vše podtrhují kopie rukopisů, ať už těch, které pak byly vydány v knižní podobě, nebo těch, co si Ota Pavel psával s přáteli jako poznámky na výpravy.

Celou reportáž a GPS najdete ZDE : Za převozníky i Otou Pavlem

.

MarSi

.