Pamětníci z Tachovska vzpomínali před kamerou

19 srpna, 2023|Posted in: Články, Města, Obecné, Ostatní

Tři lidé z Tachovska natáčeli s pamětí národa v Schönsee
Paměť národa pozvala do centra Bavaria Bohemia (CeBB) v Schönsee tři pamětníky z Tachovska, a to Rodiku Račákovou a Jonela Ardeleana z Milířů a také Antonína Hříbala z Chodové Plané. Ti předávali do kamery své příběhy a vzpomínky z dětství a mládí, vyprávění od svých předků nebo i to, co sami zažili.
Natáčení vedla moderátorka a novinářka Hana Čápová. Příběhy Paměti národa se mají uchovat pro další generace.
Tentokráte o osidlování pohraničí
Všichni, kteří se potkali v německém centru, mají jedno společné, a to různé vzpomínky buď z toho, jak jejich rodiny přišli na Tachovsko dosidlovat pohraničí, nebo jiné příběhy z doby železné opony. Antonín Hříbal například navíc vyprávěl o Sametové revoluci, kdy v těchto dnech jezdil coby řidič tramvaje v centru Prahy. Připomínal vlnu euforie a sympatizování se studenty, jak se v tramvaji zpívalo, cinklalo svazky klíčů i vyprávělo.
Rodika Račáková a Jonel Ardeleanu z Milířů zase vyprávěli o příchodu rodičů v poválečném období do Milířů, kam přišlo v té době nejvíce Rumunů. Ti pak žili v Milířích a nedaleko byli stále vojáci. Zřejmě hladoví, protože kradli jídlo. Paní Račáková také vzpomněla na staršího známého, který se v noci vydal zakázaným pohraničním pásmem za děvčetem na tábor, cestu si zkrátil hlídaným úsekem a zaplatil za to životem. Pohraniční stráž se jej spletla s narušitelem.
.
.

Leave a Reply