ZUZKA SOUČKOVÁ ZVE NA KŘEST SVÉ KNIHY!!!

25 listopadu, 2014|Posted in: Články, Rozhovory

Zuzana Součková žije ve Stříbře celý svůj život, vychovala s manželem tři děti. Před časem začala pod zkušeným vedením svého manžela běhat a dnes už má na svém běžeckém kontě řadu půlmaratonů, triatlonů i maratony. Ke svému sportovnímu koníčku přidala také psaní na blog. Svým úžasně psaným slovem a smyslem pro humor si podmanila své čtenáře tak, že vyhrála soutěž vyhlášenou jedním českým deníkem. Zlatý hřeb ale teprve přichází, Zuzana Součková vydala knihu s názvem Když se dáma rozběhne aneb Ani v padesáti není pozdě. Knižní debut popisuje cestu, od jejích běžeckých začátků až po půlmaraton, který běžela v San Franciscu. Už teď mohu prozradit, že humorné odstavce nenechají čtenáře odpočinout od smíchu. Případní zájemci se mohou přijít podívat i na slavnostní křest, který se bude konat ve stříbrské knihovně 4. prosince.

Autorka sama říká, že v knize poukazuje na to, že věk je jenom číslo!

Proč jste se rozhodla knihu napsat?

Když dospěly moje děti a odešly z domova, začala jsem běhat. Zároveň s tím jsem cítila i touhu, podělit se o své zážitky. Občas jsem napsala nějaký článek na běžecké portály. Ale měla jsem pocit, že bych chtěla mít svůj blog a psát si kdykoli cokoli mě napadne. V té době jsem našla výzvu: Založte si blog o běhání a můžete vyhrát půlmaraton v San Franciscu. To jsem tehdy udělala, začala psát a jako nejúspěšnější blogerka soutěž vyhrála. Někdy v té době mě oslovil nakladatel, že se mu líbí jak píši, a zda-li nechci vydat knihu. Domluvili jsme se a kniha s názvem „Když se dáma rozběhne aneb Ani v padesáti není pozdě“ ve čtvrtek 30.10. 2014 vyšla.

Bude kniha v prodeji na křtu?

Na křtu 4. prosince v Městské knihovně od 18hodin k prodeji samozřejmě bude. Zároveň ji budu zájemcům podepisovat a psát i osobní věnování.

Najdeme ji na pultech i v našem regionu?

Knihu distribuují knižní velkoobchody, takže knihkupci ji mohou objednat. V knihkupectví ve Stříbře bude k dostání ihned po křestu. Čili od pátého prosince. Pokud se někdo dříve obrátí přímo na mě, mohu mu knihu i s osobním věnováním též prodat.

Jak to bere vaše rodina, že z maminky se postupně stala atletka, blogerka a nyní i spisovatelka?

Rodina to přijala jaksi samozřejmě. Děti jsou odrostlé, nejmladší ještě studuje v Praze, takže doma moc nepobývají. Manžel je můj běžecký parťák a můj trenér, ale to se už čtenáři dozvědí z knihy… nerada bych to teď prozrazovala. Děti, manžel i rodiče čtou mé blogy rádi. Musí totiž vědět, co píši, protože často je to i o nich. Vždy jim říkám, ať si dají pozor, že cokoli řeknou, může být použito proti nim. V poslední době píši nejen o běhání, ale zabývám se i tématy, která zajímají širší veřejnost. Převážně fejetony ze života ženy. Občas se také vtipně vyjádřím k situacím ve společnosti či v našem městě, které mě štvou. S uspokojením mohu konstatovat, že můj blog je úspěšný a má vysokou čtenost. Vím to, protože mi čtenáři píší pochvalné a povzbuzující komentáře a maily. Myslím, že moje rodina se za mé psaní a za mou knihu nestydí, a jsou rádi, že jsem si splnila svůj tajný sen.

Jaké další mety byste chtěla dosáhnout?

Teď v nejbližší době, vlastně hned dva dny po křtu, se chystáme s manželem na extrémní závod z Řípu do Prahy. Ten bych chtěla zvládnout tak nějak bez problémů. Do příštího roku si přeji, aby nám vydrželo zdraví a my se mohli i nadále věnovat běhu – mám na mysli mě a mého parťáka, tedy manžela. Kromě toho, čtenáři, kteří už přečetli moji knihu, mi často píší, že se těší na pokračování. Takže musím psát a psát, abych měla dostatek materiálu pro další knihu.

Jaké jsou pocity z nadcházejího křtu?

Na žádném křestu jsem zatím nikdy nebyla.Takže nevím, co mě čeká. Ráda bych tam přečetla pár úryvků z knihy. Pro své hosty nachystám víno a pohoštění. A pro sebe si připravím pero, abych mohla budoucím čtenářům podepsat knihu a vepsat věnování. Kmotrem knihy bude běhající reportér Českého rozhlasu Ĺubomír Smatana, který do knihy napsal předmluvu. Druhou předmluvu vepsal legenda českého ultraběhu Miloš Škorpil. Knihu ilustrovala moje dcera Markéta Součková. Takže se máte na co těšit!

Křest knihy od Zuzany Součkové se bude konat v  Městské knihovně ve čtvrtek 4. 12. v 18 hodin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Zuzka 3 Zuzka1 Zuzka2