NEJVĚTŠÍ SLUNEČNÍ HODINY MAJÍ V BEZVĚROVĚ

21 března, 2018|Posted in: Obecné

V den jarní rovnodennosti v úterý 20. března se konalo slavnostní odhalení největších slunečních hodin naší republiky v Bezvěrově. Právě tamní vysílač Krašov, jehož výše dosahuje 342 metrů se stal gnómonem (rafičkou) těchto velkých hodin. Nápad vznikl v hlavě Václava Sidorjaka. „Myšlenka vytvořit obří sluneční hodiny z televizního vysílač Krašov mně napadla ve chvíli, kdy jsem poprvé spatřil tuto velkolepou stavbu z ptačí perspektivy. Ihned jsem s touto vizí oslavil starostu Bezvěrova Jana Matouška, který můj nápad podpořil,“ uvedl Václav Sidorjak.
Starosta nápad náležitě ocenil a dnes už jej můžete vidět zrealizovaný. „Dnešní společnost hledá originalitu. Tyto obří hodiny ji nabízejí, a to se mi na nich líbí,“ řekl starosta Jan Matoušek.
Na místě byl také čestný předseda České astronomické společnosti RNDr. Jiří Grygar. „ Tento počin je zajímavý, jistě zdejší místo opět zviditelní. Ve světě jsem se s velkými hodinami potkal v Indii v Dillí, kde gnómon má kolem sedmi metrů. Každé takové hodiny jsou svým originálem,“ uvedl Jiří Grygar.
Bezvěrovské sluneční hodiny jsou samozřejmě nejlépe vidět z výšky, ale i ze země můžete ocenit dobrý nápad a pěkné číslice.
Pár údajů závěrem, vysílač – tedy výška gnómonu činí 342 metrů, nejkratší vzdálenost číslice ciferníku od gnómonu je 197 metrů, Nejdelší pak 266 metrů.
Celá plocha slunečních hodin je 2.8 ha. S výstavbou se začalo před rokem na jaře 2017. Celkové náklady na stavbu byly 140 000 korun, z toho polovinu tvoří dotace Plzeňského kraje z Programu pro podporu venkovského cestovního ruchu v Plzeňském kraji.
MarS + Sojka
.
.
.