ZPĚVÁK HYNEK TOMM Z KAMEŇÁKU PODPOŘÍ STŘEDISKO VÍTEČEK!

19 července, 2018|Posted in: Obecné, Rozhovory

Hynek Tomm je absolventem konzervatoře – se sametovým hlasem o rozsahu tří oktáv – jak říkají ti, kteří hudbě rozumí, a jeho zpěv je přímo operní. Účinkoval už na mnoha místech, připomeňme alespoň scénu  Hudebního divadla v  Karlíně, v plzeňském Divadle J. K. Tyla či v divadle Semafor, zpíval v různých muzikálech, vydal už dokonce čtyři sólová CD a nazpíval také známou ústřední píseň k filmu Kameňák. Zazpíval si například duety nejen na koncertech, ale i na své CD, s Evou Pilarovou, Bárou Basikovou, netradičně i s Květou Fialovou, Valérií Zawadskou  a dalšími úžasnými osobnostmi naší hudební branže. Jeho největší životní opora, maminka, bohužel vloni před Vánocemi odešla z tohoto světa a Hynek nyní připravuje několik vzpomínek na ni, a to jak v podobě svých koncertů , nových písní a také své knihy. V Mariánských Lázních se Hynek objeví se svým koncertem příští týden ve středu 25. července, kdy se bude u Restaurace U PIDLY konat benefiční koncert pro Středisko Víteček, které se stará o handicapované z Tachovska i Mariánskolázeňska.
Proč na benefičním koncertu v Mariánských lázní vystoupíte bez honoráře, kdo Vás oslovil?
Oslovila mě paní Bohuslava Mayová, která dostala kontakt od jedné z mých fanynek paní Milady Honkové. Slovo dalo slovo, a já se dozvěděl, že benefiční koncert pro středisko Víteček, je institut, který pomáhá už osmnáct let  handicapovaným dětem i dospělým. Myslím si, že pomáhat svým zpěvem je morální povinnost každého, kdo se zpěvem živí profesionálně. Tímto Vás tedy i já srdečně zvu na můj hodinový koncert v rámci této benefiční akce, kde Vám zazpívám jak romantické písně, tak i písně hodně energické, aby bylo veselo. A kam? Na Hlavní třídu u CupVitalu 25.července 2018 v odpoledních hodinách.
Kdy jste začal zpívat?
Už na základní škole jsem „vymetl“ snad všechny pěvecké soutěže, které se v tu dobu konaly. Vždycky jsem se umístil na prvních místech. Metou nejvyšší však bylo vítězství v celostátní soutěži v Praze, které mě vyneslo až do České televize, kde jsem dvakrát účinkoval v jakési estrádě. Jeden rok, 1. února, a to si pamatuji přesně, protože ten den mám svátek, jsem zpíval ve stejný den i čas na dvou okresních soutěžích v Chebu a přebíhal z kulturního domu do hudební školy, kde se soutěže konaly. To se ví, že několikáté vítězství v soutěžích mě také určitě životně poznamenalo. Tehdy jsem si uvědomil, že stát na jevišti, zpívat a vidět ty rozzářené oči publika je tím, bez čeho už nechci být. To byla ta pravá motivace a začal jsem snít o tom, že budu zpěvákem, přestože moje mamka si vždy přála, abych se stal doktorem.Hynku, Váš hlas zná většina posluchačů z filmu Kameňák 3 Zdenka Trošky, můžete říct, jak jste se k filmu dostal?
To bylo tak, že úžasná paní Stella Zázvorková mě tehdy pozvala na oslavu svých osmdesátin. Byl jsem upřímně poctěn, navíc oslavu točila televize Prima. Scénárista Václav Glazar (znáte ho spíš jako „Matku představenou“ jeptišek z Kameňáku), bohužel už je také v hereckém nebi, mě požádal, zda bych paní Stelle nezazpíval. Vybral jsem si dvě písně. Jednu sólovou z repertoáru A. Bocelliho a na druhé jsme se domluvili s Evou Pilarovou – S čertem si hrát z muzikálu Divotvorný hrnec, kde jsem dostal nápad, okořenit to tím, že k závěru písně vsuneme Montiho čardáš. Eva s tím souhlasila.
Nevím, zda jsem se tímto strefil do Zdenkova vkusu, ale fakt je ten, že právě po této oslavě – mě oslovil, zda bych nechtěl s ním točit Kameňák.
Jenomže uběhl rok a já mezitím přijal nabídku na zpívání na zámořské lodi. Když jsem se vrátil, chtěla tomu náhoda, šinu si to přes Václavské náměstí – a koho nepotkám – Zdeňka Trošku! Ani nevím, co to do mě vjelo, a na Zdeňka jsem spustil: „Ty jsi na mě s tou rolí zapomněl, vid? On se pousmál a povídá: „Víš co, Hynku, mám tam asi deset Romů, co si takhle zahrát s nimi?“ Byl jsem v rozpacích, jak panu režisérovi šetrně sdělit, že mi spíš jde o pěveckou roli. A tak jsem podotkl, že si tu roli dokážu představit jen tehdy, budu-li mít ve filmu písničku a v ruce kytaru, aby bylo na první pohled patrné, že opravdu zpívám. „Proč ne, to není zase tak špatnej nápad!” řekl Zdeněk a tak se stalo….
Miloš Krkoška složil melodii, já ji ve studiu zabroukal jen na vokály, akorát na jednom místě jsem si vymyslel “Amóre”, protože mi to tam tak nějak sedělo. Bohužel jsem tenkrát vůbec netušil, že se to mé “Amóre” romsky vyslovuje jako ”Avmore”. “Amóre” je totiž italsky. A tak, ted už to můžu říct, Italsky to zůstalo i ve filmu. Na svém CD Srdcové záležitosti v r. 2016 jsem to ale opravil, nicméně až po deseti letech.
Co chystáte a na co se diváci mohou u Vás těšit?
Kromě běžných sólových vystoupení a koncertů, které dohledáte na www.hynektomm.cz se chystáme s Valerií Zawadskou se společným pořadem do Třebíče, pak v Praze chystáme společný koncert se zpěvačkou NaĎou Válovou, která je známá texty od Michala Horáčka, ale vůbec nejvíc se těším tento rok na koncert v mém rodném Chebu, který bude věnovaný mé mamince. Od té doby co odešla, je mně zakořeněný v duši smutek a tak jsem začal psát V říjnu by se tedy měla objevit v knihkupectví kniha s názvem Od banánu ke hvězdám aneb Musíš žít teď a já si moc přeji, aby se kniha líbila, a třeba i pomohla. Víc zatím neprozradím, ale těším se upřímně Naviděnou na některých z mých koncertů či v knihkupectví.
Hudební kvíteček pro Středisko Víteček se koná 25. července od 15 hodin u Rybí restaurace U Pidly v Mariánských lázních.
MarS
Foto: archiv Hynek Tomm