KOLEM KOSÍHO POTOKA

5 ledna, 2021|Posted in: Obecné, Příroda, Tip na výlet

 V každém ročním období můžete obdivovat krásy kolem Kosího potoka na Tachovsku. Ten pramení pod vrchem Dyleň v Českém lese. Před lety vznikla nedaleko obce Caltova (u Černošína) také naučná stezka, která má 8 kilometrů.  Na několika místech najdete informační panely, které vám ukážou zajímavosti z okolí, popisuje lesní společenstva, hospodaření na loukách, kde kvetou chráněné vstavače, prstnatce májové a další chráněné druhy. Louky jsou domovem řady bezobratlovců, motýlů, pavouků, měkkýšů, ploštic, za zmínku jistě stojí stojí motýl batolec duhový, který se pyšní fialovou barvou a dnes už patří mezi ohrožené druhy.
Na březích potoka jsou úseky s kyprými a na minerály bohatými půdami. Cestou potkáte také zbytky obvodových zdí mlýnů a náhonů (Tomšův, Křínovský), ale také budovu bývalé papírny, kde najdete dva pomníčky. Jeden, který je v zahradě, připomíná nešťastnou smrt mlynářovy dcera Sofie.
Hezkým místem je také skála zvaná Čertovka. Dnes ji lidé využívají k horolezení a i k té se váže smutná historie, v roce 1979 zde zemřel učitel z Plané, který právě skálu často jako horolezec využíval.
V tomto období, je kolem Kosího potoka vidět mnoho stop po polomech a těžbě dřeva. ne všechna místa jsou ale odklizená, je proto potřeba dávat na cestě pozor. Některé úseky se nehodí pro kočárky, ani kola.
Takže vzhůru po zelené!
.
MarS
.

Leave a Reply