Prázdný podstavec v Heřmanově Huti nutí k zamyšlení

6 března, 2022|Posted in: Články, Města, Obecné, Tip na výlet

U silnice pod dominantou kostela sv. Martina v Heřmanově Huti je kamenná kostka. Podle tvaru a opracování naznačuje, že jde o nějaký podstavec na sochu.

Kostel sv. Martina v Heřmanově Huti

„Na tomto kameni v polovině 19. století stávala socha císaře Josefa II., kterou tam společně usadili tehdejší čeští a němečtí osadníci,“ potvrdila varhanice místního kostela Ivana Meclová.

Císař Josef II. shlížel na okolí jen několik desetiletí, protože v roce 1919 došlo k jejímu shození. „Po vzniku republiky bylo mnoho soch zničeno, došlo tedy i na tuto. Když místní tehdy našli sochu na zemi, nelenili a opět ji vrátili na původní místo. Ale to se asi zase nelíbilo, a tak o dva roky později ji opět vojáci srazili k zemi, ale ihned také rozbili, ještě si dovolili poslat účet za práci Horním Sekyřanům,“ vysvětlila Ivana Meclová.

Proč Horním Sekyřanům? Protože se tak původně toto místo jmenovalo. Dnešní Heřmanova Huť je vlastně spojení tří osad Horních Sekyřan, Dolních Sekyřan a Vlkýše.

Ivana Meclová

Podstavec je prázdný, nic se neplánuje. Možná by bylo hezké na něj aspoň upevnit kříž, myslí si Meclová. Možná by bylo i hezké dát ke kameni tabulku s historií místa, která by kolemjdoucím turistům připomněla, jaká významná socha zde stála. Turisté pak mohou pokračovat k centru obce, kde je bývalá vodárenská věž, která dnes funguje jako malá vyhlídková rozhlednička.
Audio reportáž si můžete poslechnout ZDE.
autor:Martina Sihelská|zdroj:Český rozhlas Plzeň

Leave a Reply