V Kladrubech mají poklad!

31 října, 2022|Posted in: Články, Obecné

Zlato, stříbro, Kladrubech mají poklad!

Snad miliónový poklad mají v kladrubském muzeu. Nejde ovšem o zlaté či stříbrné mince, ani o diamanty.
Kladrubské muzeum zdobí tisíce knoflíků a jak uvádí tamní průvodce Jiří Kohout, možná jich tam je i milión.
Knoflíky jsou naskládané v láhvích, v rámech či tvoří různé obrazce včetně městského znaku, či koček. Další jsou navlečené na nitích a některé jsou nalepeny na běžných věcech, například na kloboucích nebo dámských lodičkách.
Vzácností jsou i staré archy
Velkou raritou jsou řady knoflíků na originálních arších přímo z továrny. Knoflíky různých tvarů barev a velikostí jsou tak, jak se dodávaly do galanterií k prodeji. Ostatně, i v Západních Čechách je známa knoflíkářská tradice už od dob Rakouska Uherska. Například v Poběžovicích na Domažlicku byla tak zvaná Knoflíkárna, která byla součástí podniku Chodské pletárny Koloveč.
Odkud se vzaly?
Jedinečná sbírka, která vznikla v Černošíně před dvěma lety už oběhla několik výstav a iniciovala ji černošínská Líza Oberdörferová Honomichlová. Zpočátku to byl malý koníček s vyhlídkou na rekord. Ke sběratelce se přidali nejen tamní občané, ale lidé z celé republiky, dokonce i z ciziny. Ti reagovali na prosbu vydanou v médiích, například díky reportáži v Českém rozhlase a denících, a tak začaly chodit do Černošína i kilové balíčky z mnoha míst. Pošťačka se prý mohla uběhat. Nyní máte možnost velkou část sbírky vidět v Kladrubech až do konce letošního roku.
.
CELÁ REPORTÁŽ K NÁSLECHU JE ZDE
.

Leave a Reply