Ježci ANO či NE? Máme je zachraňovat?

31 října, 2022|Posted in: Obecné, Příroda, Zvířata

Ježci ANO či NE?
Jak to vidí ježci a kdy je naše lidská pomoc „nezbytná“ a kdy zase „zbytečná“?

Příběh ježka ze sídliště a výborný článek paní redaktorky Scarlett Wilkové, který mě opravdu dostal!

ZSŽ Plzeň:
Začínáme v Plzni na Lochotíně v Sokolovské ulici v neděli odpoledne 30. 10. 2022.

Ježek:
Vidíte mě tam?

Ježek:
To je hned, čerstvě rozrytá zem, žížaly, hmyz, dobroty a vůně jako z čerstvě přeházeného kompostu. Chodím tady tudy každý den, a to i za světla, jelikož u těch misek s krmením pro toulavé kočky je vždycky tlačenice. A potom kdo dřív přijde, ten dřív „mele“, v našem případě „žere“.

Jak dlouho jsem však ve výkopu ležel, Vám neřeknu, jelikož sám to nevím, ale pravdou zůstává, že teď na podzim takovéto voňavé jámy mě přitahují jako magnet.

Ještěže si mě ten pán, co šel kolem výkopu, všiml a zavolal do Záchranné stanice živočichů Plzeň. Pravda, snažil jsem se dostat ven sám, ale jediným výsledkem bylo, že jsem vypadal jako hrouda bláta.

Ježek:
Přijeli lidé, malá holka po mě sáhla podběrákem, vyndala mě ven a pak začalo peklo, jelikož velká holka mě postříkala nějakým šíleným smradem a já smrděl jako čokl. Jakoby nestačilo mě z té jámy jen vyndat a pustit na trávník.


ZSŽ Plzeň:
Nestačilo, jelikož ten bleší cirkus, který nosí ježek v kožichu, by okamžitě naskákal na nás, a to jsme opravdu nechtěli.

Navíc jsme nevěděli, jak dlouho ježek ve výkopu ležel a zda je fyzicky i zdravotně ok.


ZSŽ Plzeň :
A v poslední řadě, takových výkopů je na Lochotíně aktuálně hned několik vedle sebe a jak znám ježky a jejich inteligenci, tak zítra bychom ho v tom lepším případě vyndávali z výkopu za rohem.

Takže ježek putoval po odblešení na vyšetření a pozorování k paní Ivoně Steinbachové, která se ježkům za DES OP věnuje, a ta rozhodne, co s ním bude dál. Pokud by se pouštěl ještě teď, tak by se musel vrátit na lokalitu, kde to zná.  Hmotnost je pěkná, vypadá vitálně, ale ty výkopy!


Ježek:

Proboha, co je zase tohle, já nechci do nějaké klece, já chci ven, tam kde to znám, k těm miskám pro kočky a do té sídlištní džungle, kde mám pelech, domov, žrádlo a teritorium! Pomoc!
Ježek:
A stejně Vám zdrhnu!
——————————-

Volné pokračování k podzimní problematice ježků v článku – příběhu od paní redaktorky Scarlett. Wilkové z Magzínu MF Dnes (viz níže).


Karel Makoň
Dobrovolný ekologický spolek – ochrana ptactva
Záchranná stanice živočichů Plzeň

Leave a Reply